Het NODE Nazorg Team: collegiale ondersteuning

Het NODE Nazorg Team (NNT) heeft als doel om NODE-instructeurs steun te bieden bij schokkende gebeurtenissen op de werkvloer. Een collegiaal opvangteam kan het verschil maken bij veilig en verantwoord omgaan met trauma’s.

Een bedrijfsongeval, een schokkende gebeurtenis of regelrechte ramp kan veel impact hebben, zowel op het werk als privé. Het is dan prettig om terug te kunnen vallen op een team van betrokken collega’s, want zij kennen de werkpraktijk. Deze collega’s zijn bijzonder effectief in het bieden van ondersteuning bij traumaverwerking. Precies om die reden gelooft de NODE in de kracht van een eigen NODE Nazorg Team (NNT).

Het NODE Nazorg Team bestaat uit geschoolde instructeurs van NODE. Als een collegiaal opvangteam helpen zij instructeurs om schokkende gebeurtenissen te kunnen verwerken en/of nazorggesprekken en ondersteuning te bieden aan eerstehulpverleners in hun lessen. Persoonlijke aandacht en het creëren van een veilige omgeving zijn daarbij cruciaal.

Daarnaast zijn ruim 200 NODE-instructeurs door het NODE Nazorg Team - via een workshop - getraind om een eerste opvang te doen bij bijvoorbeeld EHBO-ers die bij hen aankloppen met een heftige en/of traumatische ervaring. Deze instructeurs kunnen wellicht door enkele gesprekken al voor verwerking van deze ervaring zorgdragen.

Voordelen van het NNT:

• Snelle zorg:

Directe hulpverlening op de werkvloer;

• Persoonlijk:

Ondersteuning van collega’s die de werksituatie goed kennen;

• Kostenbesparing:

Deze dienst is gratis en wordt door NODE aangeboden aan NODE-instructeurs (en evt. hun cursisten);

• Stimulans:

Het NNT verhoogt de motivatie en betrokkenheid;

• Bereikbaar:

noord Nederland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    06-42461797
 

zuid Nederland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.       06-50528087
     

Hoe herken je traumatische ervaringen?

Iedereen werkzaam in de acute hulpverlening maakt weleens een nare gebeurtenis mee. Maar ook in andere sectoren vinden schokkende ervaringen plaats. Sterker nog: een bedrijfsongeval, agressie of ramp kan in iedere organisatie voorkomen. Vaak blijft het bij kleine incidenten, maar soms is een situatie zó heftig dat mensen hier langdurig onder kunnen gaan lijden. We spreken dan van een traumatische ervaring, die kan uitmonden in een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Eigenschappen van traumatische ervaringen:
• Stressreacties, zoals nare herinneringen aan de gebeurtenis;
• Slaapproblemen;
• Prikkelbaarheid en boosheid;
• Concentratieproblemen;
• Lichamelijke klachten.

Traumatische ervaringen kunnen veel impact hebben, zowel op de werkvloer als in de thuissituatie. Ieder mens is anders en reageert anders. Toch verloopt het verwerkingsproces meestal volgens vaste patronen. Dat biedt mogelijkheden. Verminder de kans op een posttraumatische stress-stoornis (PTSS), kies voor preventie en eerste nazorg door het eigen NNT.

Geen professionele hulp

Het NNT biedt ondersteuning middels collega’s die ervaringsdeskundig zijn op het werkgebied van de NODE. De NNT-instructeurs staan door hun ervaring dicht bij de NODE-instructeurs of EHBO-ers die schokkende gebeurtenissen hebben ervaren. Zij bieden zo een “luisterend oor” en delen hun kennis en ervaring en bieden met hun collegiale betrokkenheid steun bij de verwerking. De impact van een schokkende gebeurtenis kan echter zo groot zijn dat collegiale ondersteuning van het NNT niet voldoende is voor de afdoende verwerking ervan. Degene die de nazorg heeft ontvangen zal in zo’n geval zelf de stap naar professionele hulp moeten zetten. Ook bij het zetten van die stap zal het NNT-team de betrokken persoon proberen te ondersteunen.

 

Reikwijdte van de steun van het NNT

Met de oprichting van het NNT-team en scholing van nazorg-instructeurs wil de NODE aan haar leden ondersteuning bieden door hen in contact te brengen met ervaren collega’s die zijn opgeleid voor deze taak. De NODE kan natuurlijk niet de garantie geven dat dit in alle gevallen succesvol zal verlopen. De NODE, de leden van het NNT-team en de instructeurs zijn dan ook niet aansprakelijk als de geboden ondersteuning niet het beoogde resultaat oplevert. Het is een extra service aan de leden, aanvullend op de primaire doelstelling van de NODE: het opleiden en nageschoold houden van goede instructeurs Eerste Hulp.

°°°°°°°°°°°

Het NODE Nazorg Team verzorgt ook Nazorg Workshops voor groepen (NODE-)instructeurs (10-14 personen). Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­