Het NODE Nazorg Team: collegiale ondersteuning

Het NODE Nazorg Team (NNT) heeft als doel om NODE instructeurs steun te bieden bij schokkende gebeurtenissen op de werkvloer. Een collegiaal opvangteam kan het verschil maken bij veilig en verantwoord omgaan met trauma’s.

Een bedrijfsongeval, een schokkende gebeurtenis of regelrechte ramp kan veel impact hebben, zowel op het werk als privé. Het is dan prettig om terug te kunnen vallen op een team van betrokken collega’s, want zij kennen de werkpraktijk. Deze collega’s zijn bijzonder effectief in het bieden van ondersteuning bij traumaverwerking. Precies om die reden gelooft de NODE in de kracht van een eigen NODE Nazorg Team (NNT).

Het NODE Nazorg Team bestaat uit instructeurs van NODE. Als een collegiaal opvangteam helpen zij instructeurs om schokkende gebeurtenissen te verwerken en/of nazorggesprekken en ondersteuning te bieden aan eerste hulpverleners in hun lessen. Persoonlijke aandacht en het creëren van een veilige omgeving zijn daarbij cruciaal.

Voordelen van het NNT:

• Snelle zorg: directe hulpverlening op de werkvloer;
• Persoonlijk: ondersteuning van collega’s die de werksituatie goed kennen;
• Kostenbesparing: Deze dienst is gratis en wordt door NODE aangeboden aan instructeurs NODE (en evt. hun cursisten)
• Preventief: het NNT helpt ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voorkomen;
• Stimulans: het NNT verhoogt de motivatie en betrokkenheid.
• Bereikbaar: noord Nederland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-22646045
zuid Nederland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-22647000

Hoe herken je traumatische ervaringen?

Iedereen werkzaam in de acute hulpverlening maakt weleens een nare gebeurtenis mee. Maar ook in andere sectoren vinden schokkende ervaringen plaats. Sterker nog: een bedrijfsongeval, agressie of ramp kan in iedere organisatie voorkomen. Vaak blijft het bij kleine incidenten, maar soms is een situatie zó heftig dat mensen hier langdurig onder kunnen gaan lijden. We spreken dan van een traumatische ervaring, die kan uitmonden in een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Eigenschappen van traumatische ervaringen:
• Stressreacties, zoals nare herinneringen aan de gebeurtenis;
• Slaapproblemen;
• Prikkelbaarheid en boosheid;
• Concentratieproblemen;
• Lichamelijke klachten.

Traumatische ervaringen kunnen veel impact hebben, zowel op de werkvloer alsook in de thuissituatie. Ieder mens is anders en reageert anders. Toch verloopt het verwerkingsproces meestal volgens vaste patronen. Dat biedt mogelijkheden. Geef posttraumatische stress-stoornis (PTSS) geen kans, kies voor preventie en nazorg met het eigen NNT.

°°°°°°°°°°°

Het NODE Nazorg Team verzorgt ook Nazorg Workshops voor groepen (NODE-)instructeurs (10-14 personen). Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

NNT NOORD NNT ZUID

 team Noord                                                                                                              team Zuid

­